Interview: Mød broderi-dronningen Tine Wessel (ja, det er blevet cool at brodere!)

4. december 2015

Slow living er vejen til alt godt. Mindre stress, større glæde – en slags tilbagevenden til det oprindelige. Hvor ting tog den tid de tog, maden blev dyrket på marken og lavet fra bunden og tøjet blev syet af mor. Derfor er hobbyer som køkkenhave, strik, mindfull maleri og broderi (ja, som i korssting og stramaj) stærke tendenser lige nu. Fordi de er afstressende, hjælper os med at slå hjernen fra og hjertet til og giver os en meningsfuld følelse af selv at være med til at skabe noget fra bunden. Ah!

Jeg selv har strikket i mange år og ved intet bedre end at give et par strømper jeg har strikket til en jeg holder af i gave. For nylig stødte jeg dog på bogen “Korssting nu” af Tine Wessel og investerede straks i et af hendes sykits. Lige nu sider jeg derfor aften efter aften og jonglerer nål og tråd til noget der engang skal blive en smuk pude. Men Tine Wessel selv stopper ikke ved korsstingspuder – hun har forfinet håndværet og ført det ind i den moderne kunst og design-verden i så høj grad at også udlandet nu har bud efter hende. Og du kan møde hende her:

tinewessel

Hvad er det, der fascinerer dig så meget ved broderi, at du har gjort det til din levevej?

Broderi kan virkelig meget – der er så mange måder at brodere på – så mange forskellige sting med hvert sit udtryk som kan udforskes og afprøves i det uendelige. Jeg har hele tiden et par nye teknikker i tankerne som jeg vil lære og hver gang jeg lærer et nyt sting at kende åbner det for en helt ny verden af muligheder. Når jeg ser keramik, kunstværker eller spændende overflader bliver det ofte omsat til broderi i tankerne – jeg funderer over, hvilke teknikker der kan bruges til at opnå lignende udtryk med en helt anden tekstur.  Et andet aspekt er at broderi er meditativt.

 Hvorfor tror du at broderi er ved at komme så stærkt igen?

Det meditative aspekt tror jeg er én af grundene til at broderiet er blevet så populært igen. Tiden er en utrolig vigtig faktor for os alle, og jeg tror at kombinationen af at man er nødt til at sætte tempoet ned og holde fokus rettet  på broderiet mens man er i gang, virker sindssygt afstessende. Bagefter har man oven i købet et produkt man selv har skabt og som kan bruges til noget – det  giver en utrolig stor tilfredsstillelse. Man får rent faktisk noget ud af at sætte tempoet ned – både mentalt og konkret – det er en win-win oplevelse.

Jeg har hele tiden haft som målsætning at give et nyt blik på et gammelt håndværk – støve broderiet af og vise at det godt kan indgå i en moderne sammenhæng. Den kvalitet ved broderiet mener jeg også er med til at give broderiet et velfortjent comeback. Det kan tilpasses tidens tendenser både hvad angår farver, udtryk og stil. I boligindretningen har der længe været fokus på tekstiler og teksturer både i form af puder, tæpper og wall-hangings – det er blevet hipt at bo med tekstiler igen. Broderiet ridder med på denne bølge i et opdateret udtryk der matcher vores tid.

tinew1

Hvad kan broderi i modsætning til andre typer håndarbejde?

For mig kan broderiet virkelig meget – udtrykket kan varieres i det uendelige. I modsætning til strik og hækling har man et bundstof som kan bearbejdes med sting, applikation, huller, rya eller kombineres med forskellige former for tekstiltryk. Men i forhold til det meditative aspekt mener jeg at de fleste langsommelige håndværk om det så er strik, hækling, puslespil, tegning eller pileflet kan give den samme fornemmelse af ro og fordybelse. Der er en gruppe danske forskere der har påvist at hjerterytmen sænkes når man strikker og jeg vil tro at det gør sig gældende, når man udfører de fleste typer håndarbejder.

Hvad kan det give os ”alminelige kvinder” at brodere?

“Slow Luxury – The Needle has a Point!!!” Netop den meditative beskæftigelse, det er at brodere, men som det kan være svært at finde i hverdagen. At skabe et unikt produkt og derigennem få oplevelsen af det autentiske ved at udføre et håndværk og nyde den langsommelige proces er luksus – og præcis det, jeg ønsker at give videre.”
Sådan indleder jeg min bog Korssting NU og det er også på den baggrund, at jeg afholder mine kurser uge efter uge. Det er en glæde at se, hvordan mine kursister nyder fordybelsen når de udfører håndværket.

tinew3

Hvordan kommer man i gang?

Tidligere lærte mødrene deres døtre at brodere, men sådan er det ikke længere og meget viden er gået tabt på den baggrund. Der findes mange gode bøger om broderi og fine tutorials på youtube. Hvis man bliver bidt af det og har brug for at komme et step videre kan det være meget givende at deltage i et kursus. På mine begynderkurser oplever jeg mange der får en a-ha oplevelse når jeg gennemgår betydningen af at vælge stof, nåle og garn der passer sammen og viser, hvordan man kan overføre et motiv til det stof man vil brodere på. Så jeg vil selvfølgelig anbefale at deltage i et af mine begynderkurser, for jeg oplever hvordan verden åbnes for kursisterne og de får mod på at afprøve alt det de lærer på deres egen måde. De undgår at opgive projekter undervejs fordi de har fået en platform at udforske broderiet fra og bliver inspireret af hinanden og mig til at sammensætte stingene de har lært på forskellige måder.

tinew2

youmakemyday

 

 

 

 

Måske kan du os like

Ingen kommentarer

Svar på indlægget