Et liv med plads til fuck-ups

23. december 2016

Som 19-årig blev jeg student med et snit på 8,9. Ugen efter pakkede jeg min kuffert og flyttede hjemmefra. Tog en bus til Paris, fandt verdens mindste lejlighed med lyserødt tæppe på væggene (til en mindre formue selvfølgelig) og hutlede mig igennem et år i det franske. Fattig som en kirkerotte. Dumdristig som den teenager jeg var – og med store oplevelser og en selvstændighed på
størrelse med Eiffeltårnet i bagagen, da jeg efter et år vendte snuden hjemad. Herefter fulgte endnu to fjumreår. Jobs som sangerinde, og som sygehjælper på forskellige plejehjem. Alt for mange byture. Mænd i rigelige mængder. Og nogle gedigne meltdowns, hvor jeg seriøst troede, jeg ALDRIG ville blive til noget i den store sammenhæng. Jeg overlevede. Og kan endda i dag fremvise et
liv, der ligner en succes. På trods af – eller måske netop på GRUND AF – at jeg i så tidlig en alder formåede at få både vilde oplevelser, skrammer og erfaringer med solide fuck-ups.

I dag er jeg mor til en 17-årig og tager mig selv i at ønske og håbe og bede til, at han tager den ”lige” vej. Den ”pæne” vej. Fordi jeg, som alle andre, er blevet hjernevasket med, at karakterer betyder alt, og at de unge skal kunne fremvise en parade af 12-taller og tage en uddannelse – med det samme! – hvis de skal gøre sig forhåbninger om at blive til noget. Problemet er, at jeg slet ikke tror,
den type uddannelsesregimer gør børn til hele mennesker. Og mennesker til inspirerende personligheder. For kunsten at blive til den, man er, går ikke kun gennem 12-taller og dydighedens sti. Men også gennem fejltagelser og erfaringernes visdom. Derfor kan jeg kun give Anne Sophia Hermansen ret i hendes udtalelse i et interviewet femina havde med hende i nr. 50: ”Jeg vil da anbefale alle at fucke deres liv lidt op i stedet for bare at tage den nazistramme vej. Jeg under enhver at tage sig et par år med sex og stoffer og fuck-ups. Det må man bære nærmest som nogle æresmedaljer!”.
Amen.

Måske kan du os like

Ingen kommentarer

Svar på indlægget