Liv og død – i krig og kærlighed

17. december 2015

Det er ikke tit at man tager sig selv i at sidde og tudbrøle på sit kontor. Over et interview. Et interview så hjertevarmt, rammende og velskrevet, at man rives med af historien og FØLER det fortalte. Fra start til slut. Det gjorde jeg forleden … Og i denne uge kan du læse artiklen i sin fulde længe i FEMINA. Eller et uddrag af den her. Selvom emnet var noget så alvorligt som krig, kærlighed og død, valgte jeg at min leder i samme nummer af FEMINA skulle omhandle denne artikel og dette tabu. Den kommer her:

————————————————————————————–

Kan man skrive ordet død på forsiden? Spørgsmålet var mit. Årsagen var, at jeg sad på mit kontor og tudbrølede over det helt igennem fantastiske interview med krigsfotograf Jan Grarup, som du kan læse i FEMINA nr. 51/2015.

Uanfægtet af artiklens høje kvalitet blev vi på redaktionen enige om ikke at sætte ordet død på forsiden. Dertil er det for voldsomt. For skræmmende. For mørkt. Et ord og et begreb, som mange af os har stor berøringsangst over for – selv om vi ved, det helt uundgåeligt er noget, vi alle må deale med og forholde os til på et eller andet tidspunkt i vores liv. Jeg har selv haft døden tæt inde på livet mange gange. Passet døende og gjort dem i stand, da jeg i starten af mine 20’ere arbejdede som fast aftenvagt på et plejehjem. Passet mine syge svigerforældre, da de fik kræft. Og senest kysset min fars sjælsforladte krop farvel. Døden ER skræmmende og trist, men også smuk, da den jo står i kærlighedens lys. Kærligheden til dens modsætning livet, og kærligheden til dem, man elsker og kommer til at savne. Derfor interviewet med Jan Grarup, der i den grad kender til døden i alle dens afskygninger – både i krig og kærlighed. Og derfor får artiklen hele 6 sider i ugens blad. Fordi den fortjener det. Døden er nemlig ikke noget, vi skal være så bange for. Den er lige så meget en del af livet som alt andet.

 

Måske kan du os like

Ingen kommentarer

Svar på indlægget